Waaraan herken ik de juiste makelaar?


U hebt het meeste profijt van uw makelaar als niet alleen u als huizenbezitter, maar ook de potentiёle koper goed met hem of haar op kunnen schieten. Vraag de makelaar naar zijn kennis over de markt. Probeer een gevoel te krijgen over zijn of haar bouwtechnische kennis. Daarnaast moet u de belangrijkste factor niet vergeten: uw gevoel. Hoe komt de makelaar op u over? Heeft deze tijd voor u, dan zal hij dit ook hebben voor de potentiёle kopers. Heeft deze passie voor zijn vak, dan zal hij dit ook meenemen in de bezichtigingen met potentiёle kopers. Anders dan huizenbezitters soms denken zijn juist deze aspecten in het verkoopproces doorslaggevend.

Echte aandacht voor u en uw woning
Makelaars zijn in de regel rappe praters en daar is niets mis mee. Sterker nog, op het juiste moment is dat noodzakelijk! Daarom is een belangrijke vraag of de makelaar aandachtig naar u luistert en/of u serieus wordt genomen. Echte aandacht voor de klant is geen vanzelfsprekendheid.

Al in het kennismakingsgesprek kunt u de mate van professionele aandacht die een makelaar voor u en uw woning heeft afmeten aan verschillende zaken:

  • Een zorgvuldige inspectie van de woning of toch wat gehaast?
  • Duidelijk kenbaar maken van de sterke punten en ook van de verbeterpunten?
  • Stelt de makelaar over uw situatie de goede vragen?

Een zorgvuldige inventarisatie levert niet alleen een correcte waardebepaling op, maar ook kan de makelaar beter inschatten hoe hij de woning straks het best kan presenteren. Daarnaast krijgt u een beeld over de manier waarop hij inventariseert hoe serieus deelnemers aan de bezichtiging zijn. Zijn het kijkers of kopers? Wat zijn de mogelijkheden in de onderhandeling?

Aandacht op de bezichtiging
Een aandachtige en rustige aanpak is ook een heel belangrijk aspect bij een bezichtiging. Een huis kopen is een beleving. Een goede makelaar heeft dit begrepen en heeft de potentiёle koper de tijd om zijn toekomstige bezit te kunnen bekijken en beoordelen. Daarentegen komen er ook kijkers voor een snelle eerste indruk. Een goede makelaar heeft oog voor de non-verbale signalen van de potentiёle koper en anticipeert hierop.

Ik vertrouw ‘m
Betrouwbaarheid is belangrijk, maar een moeilijk meetbaar begrip. Check voor uzelf of zich goed heeft voorbereid. Heeft hij échte affiniteit en passie voor de woning of bent u simpelweg één van zijn volgende klanten? Een betrouwbaar en authentieke makelaar verkoopt uiteindelijk het beste en op een prettige manier uw woning.

Over de auteur:
Dick van Ee is specialistisch Karakter Makelaar van jaren 30 woningen. In diverse blogs geeft hij vanuit zijn eigen praktijk tips aan huiseigenaren die hun woning willen verkopen. Hij legt in zijn werk vooral de nadruk op de relatie met de verkoper en koper en brengt daarnaast een flinke portie kennis over jaren 30 woningen in. Passie voor het vak en deze unieke bouwstijl maakt hem onderscheidend in de markt.